Wat is stress - pijnvrijleven

Pijnvrijleven
Title
Ga naar de inhoud

Wat is stress

’GEZONDE’ STRESS
Ieder mens is onderhevig aan diverse vormen van ‘gezonde’ stress in het dagelijks leven, zowel geestelijk als lichamelijk. Als er bijvoorbeeld nooit problemen op te lossen zijn, raakt een mens verveeld en stagneert in zijn/haar ontwikkeling.
Ook het lichaam heeft gezonde stress nodig om het in goede conditie te houden, d.m.v. normale, gezonde lichaamsbeweging.
Een lichaam kan deze inspanningen heel goed verwerken, omdat het een zelfhelend mechanisme is, dat voortdurend geestelijke en lichamelijke stress op een goede manier verwerkt, zonder dat een mens zich daarvan bewust is.
OVERBELASTING DOOR STRESS
Stress kan echter een negatieve factor worden wanneer deze het natuurlijke aanpassingsvermogen van een mens te boven gaat. Wanneer het niveau van overbelasting is bereikt, wordt de stress in het lichaam vastgezet als spierspanning, die als pijn of stijfheid gevoeld wordt.
Door deze spierspanning kunnen onderliggende zenuwen bekneld raken, waardoor de communicatie tussen de hersenen en bepaalde delen van het
lichaam niet meer optimaal functioneert. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt dan aangetast.
De mate waarìn verschilt van mens tot mens, want ieder mens is een uniek individu.

 
DE OORZAKEN VAN STRESS
1. Emotionele Stress
Dit kan o.a. zijn angst voor de toekomst, financiële zorgen, problemen op het werk, relatieproblemen, e.d.
Er zijn korte, heftige emoties, zoals kwaadheid, schrik, maar ook langdurige emoties zoals bezorgdheid, depressie, verdriet, enz.
Het lichamelijke gevolg van deze emotionele stress kan zich uiten door het aanspannen van bijv. middenrif, kaken, nek en schouders.
Pijnvrijleven
Terug naar de inhoud